Så installerar Qlimatteknik en luft-luftvärmepump – steg för steg
I den här filmen visar Jonas Eriksson steg för steg hur han installerar en luft-luftvärmepump vid ett hus i Uppsala.
Här får du information om:
✓ Fakta
✓ Tidsåtgång
✓ Cirka pris
✓ och annat du behöver veta om att installera luftvärmepump.
– Om man har direktverkande eluppvärmning så kan man spara väldigt mycket pengar genom att installera en luft-luftvärmepump, den investeringen återbetalas sig på ungefär 3 – 5 år säger Jonas som arbetar med att installera luftvärmepumpar på Qlimatteknik Uppland.
I familjen Sandbergs hus bor två vuxna, två barn och en katt, huset stod färdigt 2015. På somrarna kan det ofta vara över 30 grader varmt inomhus. Därför är de framför allt intresserade av kyla men även värma då det är kalt ute. De har valt ett system med en utomhusenhet som är gjord för att koppla på två stycken innerdelar – en på övervåningen och en nere i vardagsrummet.
Övervåningen
Innerdelen (Daikin Stylish) på övervåningen är innerdelen redan installerat enligt samma princip som när vi nu fokuserar på hur det går till att installera den andra inomhusdelen på nedervåningen och sedan utomhusdel.
Placering av inomhusdelen
Här placeras den andra innerdelen som monteras ovanför altandörren. Det blir en bra spridning till köket och kunden slipper att ha lådan ovanför tv:n. Luftvärmepumpens innerdel bör placeras högt upp på väggen och så centralt som möjligt i huset. Gärna i ett stort rum, utan näraliggande hinder för luftströmmen.
Installationen börjar
Först monteras bottenplattan som innerdelen hängs på. Jonas borrar ett pilothål med en 10 mm borr genom fasaden för att se vart hålet kommer ut. Därefter borrar han med en hålsåg på 64 mm i diameter så att rör, komunikationskabel och dreningringslang får plats.
Notera att Jonas borrar detta hål lite snett neråt. Det är för att jobba med tyngdlagen när kondensvatten ska rinna ut. När hålet är gjort så monteras plastkanalen på husfasaden.
Utsida
Han börjar med att koppla kommunikationskabeln för ute- och innedel sen sätter han innerdelen på plats. Några decimeter rör och slangar är förinstallerade, tillräckligt för att få skarven utomhus. För om det skulle börja läcka så vill man inte ha det inne i väggen. Dessutom är felsökning utomhus enklare.
Jonas visar kommunikationskabeln, dräneringsröret och de två köldmedierören och kopplar ihop alla delar noggrant.
Täckkanaler
Här monterar Jonas täckkanaler i plast för att skydda och dölja rören för att få en snygg finish. Det finns olika varianter på kanaler här har kunden valt gråa för att smälta in i fasaden.
Utedel
Vanligast är att man hänger utedelen på fasaden ca. 400 – 600 mm från marken med en väggkonsol. Familjen Sandberg har valt ett markstativ som står på altan däcket.
– Nackdelen med väggkonsol på fasaden är att den kan föra in ljud i huset, de som bor där blir störda av det, berättar Jonas
Rör och komunikation
Kopparrören konas med ett specialverktyg och anslutna med en momentnykel för att få det helt tät mellan innerdel och utedel. Dags att koppla på vakuumpumpen i ca. 30 min. Komunikationskablarna och el matningen ansluts till utedelen och kondensrören leds bort från altanen.
Färdigt
Nu går Jonas igenom drift och skötsel på anläggningen. Installationen tar ungefär 5 – 6 timmar för en multimaksin med två stycken inomhusdelar och en utedel. För en singel tar installationen ungefär 3 – 4 timmar.